RSS
امروز دوشنبه ، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
آخرین اخبار

۵ دلیل بازگشت و افزایش دوباره قیمت ارزهای دیجیتال

بیمه پارسیان، سرمایه جدیدش را ثبت کرد

نوسان قیمت بیمه ملت ناشی از شرایط عرضه و تقاضا بوده است

جرایم رانندگی به اعتبارسنجی بانکی اضافه می‌شود

« استقرار حاکمیت شرکتی» برای پذیرش در فرابورس الزامی شد

سقف روزانه تراکنش‌های بانکی چقدر شد؟

کوچ سپرده‌ها به سمت سپرده‌های بلندمدت؛ چرا؟

سکه صعود می کند یا سقوط؟

یارانه این افراد حذف می‌شود

۷ قانون پس انداز پول نجات بخش

روزگار سپری شده اسکناس ایرانی

طلا ۳۰۰۰ دلار را می بیند؟

بازار سهام پشت سد نیما و مالیات

تورم یازدهم یا سیزدهم؟

معرفی سه محصول جدید بیمه‌ای توسط بیمه ایران

پایتخت خادمین سیدالشهدا(ع) میزبان مدیرعامل بیمه کوثر

تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران توسط بانک مرکزی

جزئیات و نحوه دریافت ارز دانشجویی

پیش‌بینی صعودی رشد اقتصادی جهان

توصیه بلومبرگ به سرمایه گذاری در بورس ایران

معمای بنزین در ایران

طلا و سکه چه قیمت‌هایی را تجربه می‌کنند؟

دانستن، خواستن و توانستن، شعار و رمز موفقیت شرکت در تحقق اهداف است

ارزش آفرینی برای مشتریان، جریان پایدار رشد صنعت بیمه است

شروع پرقدرت بیمه پارسیان در سال ۱۴۰۳

لزوم آینده‌نگری در هزینه کرد ارزهای آزاد شده

دلارهای نفتی را کجا خرج کنیم؟

۱۱:۷ - ۱۴۰۱/۲/۱۷کد خبر: 334728
ایستانیوز:درآمدهای ارزی احتمالی ایران ناشی از تقلیل تحریم‌های مالی می‌تواند سوخت توسعه اقتصادی کشور و سرمایه‌ای جدید برای احیای صنایع پیشران شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)، گاه و بی‌گاه در رسانه‌های داخلی و خارجی اخباری مبنی بر آزاد شدن ارزهای بلوکه شدن ایران در کشورهای دیگر منتشر می‌شود.
 
فارغ از صحت چنین اخباری آنچه اهمیت دارد؛ پاسخ به این پرسش که این درآمدهای ارزی احتمالی کجا و برای چه هدفی قرار است هزینه شوند؟
 
به طور کلی دولت سیزدهم دو مسیر برای هزینه کرد این درآمدها پیش روی خود دارد:
 
اول آنکه این ارزها که اکثراً معادل ریالی آنها توسط دولت سابق چاپ شده را صرف واردات کالاهای مصرفی، نهایی و حتی اساسی مانند سبد کالاهای مشمول ارز ترجیحی کند؛ که این اقدام می‌تواند برای زمان کوتاهی تورم را کنترل و به محض شروع تحریم ارزی جدید کشور را درگیر تورم سرسام‌آور جدیدی کند.
 
و در مسیر دوم با آینده‌نگری و در نظر گرفتن این پیش فرض که تحریم‌ها ادامه خواهند داشت و باید راهکاری برای بی‌اثر کردن آنها اندیشید، دست به سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه‌ای و ایضاً بدون تبدیل ارز به ریال زند. اقدامی که نه تنها باعث ایجاد تورم نمی‌شود بلکه می‌تواند در یک کلان تصویر باعث رونق تولید و در آینده نه چندان دور کاهش تورم شود.
 
بنا بر این گزارش اوایل سال جاری مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان نظام با اشاره به گشایش‌های احتمالی ارزی، بیان داشتند: «مراقب باشیم اگر احتمالاً گشایشی ایجاد شد، درآمدها صرف واردات بی‌رویه نشود و به مسائل زیربنایی از جمله حمل و نقل جاده‌ای و ریلی، شرکت‌های دانش بنیان، نوسازی صنایع، راه‌های ارتباطی با کشورهای همسایه و حل مشکل مهم آب اختصاص یابد.»
 
بررسی‌ها نشان می‌دهد که در چند دهه اخیر تمام دولت‌ها برای بر طرف کردن نیازهای خود و بخشی از نیازهای مردم درآمدهای نفتی را وارد اقتصاد کرده و با کنترل مصنوعی نرخ ارز باعث جهش‌های ارزی‌ای شدند که به مراتب تورم ناشی از آنها مهلک‌تر از روند طبیعی رشد قیمت ارز بوده است.
 
همواره زمانی که درآمدهای ارزی کشورمان رشد کرده‌اند نرخ ارز به صورت اسمی تثبیت شده و این موضوع رقابت لازم در روند تولید داخل را مخدوش کرده است. در این بین بی‌توجهی به تولید داخلی نکته‌ای است که می‌تواند بعد از ورود منابع ارزی جدید به کشور اتفاق افتد. بنابراین سیاست‌گذاران اقتصادی کشور بهتر است با شناسایی ظرفیت‌های منطقه‌ای، احیای واحدهای تولیدی نیمه راکد و سرمایه‌گذاری برای ارتقای ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان اقدام کنند. تمرکز بر صنایع پیشران از دیگر اقداماتی است که باید مورد توجه دولتمردان قرار گیرد.
 
به عواقب بیان شده درباره استفاده از ارزهای بلوکه شده در اقتصاد کشورمان باید بیماری هلندی و صنعت زدایی را نیز اضافه کرد که باعث پدید آمدن نارسایی‌های کلان اقتصادی می‌شوند.
 
نا گفته نماند صندوق توسعه ملی در ایران برای جلوگیری از چنین پیامدهایی به وجود آمد اما آمارهای مالی این صندوق حاکی از آن است که در دهه ۹۰ نه تنها دولت‌ها به آن واریزی جدیدی نداشته‌اند بلکه در سنواتی به انحای مختلف از دارایی‌های آن برداشته کرده‌اند. برداشت‌هایی که به دلیل خلق نقدینگی از عاملین و متهمین ردیف اول تورم بیش از ۳۰ درصدی کنونی کشورمان هستند.
 
به عبارت ساده‌تر با ورود معادل ریالی این منابع آزاد شده به اقتصاد، نه تنها خیری از آنها به مردم و کشور (به غیر از کنترل موقت و مصنوعی قیمت‌ کالاهای وارداتی) نمی‌رسد بلکه عواقبی همچون تورم دامنگیر اقتصاد خواهد شد.
 
البته استثنائاتی در این بین مانند تامین کالاهای اساسی که توان تولید آن در داخل کشور وجود ندارد یا در مقاطع خاصی کمبودشان باعث از بین رفتن نظم بازار می‌شود را نیز باید دولت در نظر داشته باشد.

خبرهای مرتبط:



برچسب‌ها:دلارهای نفتی
» ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *