ایستانیوز:بازار طلا، به عنوان یکی از ستونهای استوار سرمایهگذاری در جهان، همواره در زمانهای عدم اطمینان اقتصادی و سیاسی، جذابیت ویژهای برای سرمایهگذاران داشته است. در ماههای اخیر، بازار طلا شاهد تحولات چشمگیری بوده است که بر قیمت این فلز گرانبها تأثیر گذاشته و ناشی از ترکیبی از عوامل اقتصادی و ژئوپلیتیکی بوده است. افزایش نگرانیها در مورد رکود اقتصاد جهانی، نوسانات دلار، سیاستهای انقباضی بانکهای مرکزی و تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در نقاط حساس جهان، همگی به عنوان محرکهای مهم در نوسانات قیمت طلا نقش ایفا کردهاند.
به گزارش پایگاه اطاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز) ، شرکت کارگزاری فیروزه آسیا، در گزارشی که در اختیار سنا قرار داده، ضمن بررسی محرکهای بازار جهانی طلا و تحولات اخیر این بازار، به معرفی بازیگران صنعت تولید طلا در ایران و نقش شرکتها و ناشران بورسی در آن پرداخته و روند فعالیت صندوقهای طلا در بازار سرمایه را ارزیابی کرده است. در این گزارش، همچنین، پیشبینیهایی در خصوص مسیر آینده این فلز گرانبها ارائه شده است.
.
عوامل اثر گذار بر بازار طلا
طلا اغلب به عنوان یک محافظ در برابر تورم در نظر گرفته میشود. تورم زمانی رخ میدهد که سطح عمومی قیمتها بالا میرود و به همین ترتیب، قیمتها با کاهش ارزش دلار، افزایش مییابد. بنابراین، هنگامی که تورم افزایش مییابد، قیمت طلا نیز بالا میرود. نکته قابل توجه این است که اگر تورم با رشد اقتصادی همراه باشد، شرایط احتمالاً متفاوتتر خواهد بود؛ زیرا در این حالت، ترس سرمایهگذاران از کاهش ارزش پولشان کمتر خواهد بود و در این شرایط قیمت طلا بهصورت یکنواخت و بدون روند باقی میماند؛ چرا که بازده بالاتر سهام، اوراق قرضه و کالاهای معاملاتی، سرمایهها را به سمت خود جلب کرده و تقاضای جدیدی برای بازار طلا ایجاد نمیشود. تورمی باعث رشد قیمت طلا میشود که اولاً با رشد اقتصادی معقولی همراه نباشد و ثانیاً دوره آن آنقدر طولانی باشد که باعث ترس سرمایهگذاران شده و باعث شود فعالان در سایر بازارهای موازی به سمت سرمایهگذاری در بازار طلا پیش روند.
طلا از آنجایی که برخلاف اوراق قرضه و خزانه و همچنین سپردههای بانکی، سود ثابتی ندارد؛ بنابراین از این حیث در رقابت با این اوراق و سپردهها میباشد. زمانی که نرخ بهره بالا میرود، ارزش اوراق قرضه افزایش یافته و سرمایهگذاران اقدام به فروش طلا و خرید اوراق قرضه میکنند و در شرایط کاهش نرخ بهره، عکس این قضیه اتفاق میافتد.
در واقع میتوان گفت سیاست پولی فدرال رزرو، شاید بیشترین تاثیر را بر قیمت طلا داشته باشد. زمانی که بانک مرکزی در اجرای سیاست پولی انبساطی به بازخرید اوراق قرضه منتشر شده خود اقدام کند، این تصمیم باعث عرضه پول شده و مطابق با سازوکار عرضه و تقاضا، نرخ بهره پایین میآید که تاثیری مثبتی بر قیمت طلا خواهد داشت. در مقابل انتشار اوراق قرضه دولت به جمعآوری پول منجر شده و نرخهای بهره را افزایش میدهد که این مورد تاثیر منفی بر قیمت طلا خواهد داشت.
در آخر باید گفت گزارشهای فدرالرزرو اصولاً بر بازار طلا تاثیرگذار هستند. جلسات کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) هر ۶ هفته یکبار برگزار میشود و در آن وضعیت اقتصاد ایالات متحده آمریکا و آینده سیاستهای پولی مورد بحث قرار میگیرند. اگر این کمیته مواضعی در جهت افزایش نرخ بهره در آینده نزدیک بگیرد، بازار طلا به آن واکنش نشان میدهد و قیمت آن کاهش مییابد. اما اگر این کمیته بر این باور باشد که نرخها ثابت خواهند ماند، قیمت طلا تمایل به روند صعودی خواهد گرفت.