ایستانیوز:طبق اعلام بانک مرکزی، به منظور ایجاد نظم بیشتر در فرآیند صدور و استفاده از چکهای تضمین شده، برنامهای برای حذف تدریجی چکهای رمزدار در شبکه بانکی آغاز شده و به مرور زمان اجرایی خواهد شد.
اعلام بانک مرکزی درباره چک تضمین شده
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،بانک مرکزی در اطلاعیهای اعلام کرده است که در راستای شفافسازی و کاهش سوءاستفادهها، از سال ۱۳۹۷ اقدامات ویژهای برای بهبود شرایط صدور و استفاده از چکهای تضمینشده آغاز کرده است. با هدف جلوگیری از پولشویی و احراز دقیق هویت ذینفعان، اصلاحات قانونی انجام شده و با اجرای بخشنامههای متعدد، این بانک به تخصیص شناسه صیادی ۱۶ رقمی به چکهای تضمینشده و همچنین ثبت آنها در سامانه صیاد (پیچک) پرداخته است. این طرح به منظور حذف تدریجی چکهای رمزدار و جایگزینی آنها با چک تضمینشده در حال اجرا است.
مزایای چک تضمینشده نسبت به چک رمزدار
چکهای تضمینشده با توجه به شفافیت بالا و امکان نظارت متمرکز، نسبت به چکهای رمزدار مزیتهایی دارند. این نوع چکها علاوه بر شناسایی دقیق ذینفع، قابل استعلام از طریق سامانههای بانکی و ابزارهای مدرن همچون اینترنت بانک، موبایل بانک و کدهای USSD هستند. در مقابل، چکهای رمزدار چنین مزیتی ندارند و صحت آنها تنها از طریق مراجعه حضوری به بانک صادرکننده قابل بررسی است. همچنین، چکهای تضمینشده برخلاف چکهای رمزدار، در سراسر کشور بدون محدودیت جغرافیایی قابل صدور و نقد شدن هستند.
گامهای اجرایی برای حذف چک رمزدار
- آگاهیرسانی و تشویق به استفاده از چک تضمینشده:
بانکها موظف به ترویج استفاده از چک تضمینشده هستند. مشتریان میتوانند از طریق سامانه صیاد صحت چکهای تضمینشده را با استفاده از شناسه صیادی بررسی کنند. همچنین لازم است که شعب بانکها مشتریان را به استفاده از چک تضمینشده و آگاهی از مزایای آن هدایت کنند. - همسانسازی رویه پرداخت چک تضمینشده با چک رمزدار:
با توجه به مشابهت کارکرد چکهای تضمینشده و چکهای رمزدار، بانکها میتوانند فرآیند پرداخت چک تضمینشده را مشابه چک رمزدار انجام دهند. ثبت چک تضمینشده در سامانه صیاد به بانکها این امکان را میدهد که صحت چک را به صورت آنلاین تأیید کرده و وجه آن را به ذینفع پرداخت کنند. - ممنوعیت صدور چک رمزدار و توقف تبادل آن در سامانه چکاوک:
پس از اجرای موفق گامهای اول و دوم، ممنوعیت صدور چک رمزدار توسط بانک مرکزی اعلام خواهد شد. همچنین، تبادل چکهای رمزدار در سامانه چکاوک متوقف میشود و از این طریق چالشهای اجرایی به حداقل میرسد.
بانکها موظفند تمام اقدامات لازم برای اجرای این طرح را بهعمل آورده و تا زمان حذف کامل چکهای رمزدار، صدور آنها را به تاریخ روز محدود کنند.