ایستانیوز:در تیرماه امسال، تعداد و مبلغ چکهای برگشتی به طور قابل توجهی افزایش یافتند و به ترتیب بیشترین میزان در ۳۵ ماه و ۵۱ ماه اخیر را ثبت کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،بانک مرکزی که ماهانه، آمار و ارقام چکهای مبادلهای را از طریق وبسایت رسمی خود بهروزرسانی میکند، در جدیدترین گزارش خود از این آمار، دادههای مبادلات چک تا پایان تیرماه 1403 را منتشر کرد.
بررسی این گزارش حاکی از آن است که اگرچه تعداد و مبلغ چکهای مبادله شده در تیرماه نسبت به خردادماه کاهشی شده، سهم چک های برگشتی از کل چکها افزایش یافته است. طوری که نسبت مبلغ چکهای برگشتی به کل چکهای مبادلهای به بیشترین حد خود از فروردینماه 1399 رسیده و نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکها نیز بالاترین رقم از مرداد 1400 به این سو را ثبت کرده است.
روند کاهش استفاده از چک در تیرماه
طبق گزارش بانک مرکزی، در تیرماه امسال بیش از ۸.۶ میلیون فقره چک مبادله شده است که نسبت به خردادماه ۰.۵ درصد کاهش نشان میدهد. مبلغ کل چکها نیز با کاهش ۲ درصدی به حدود ۶۴۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
با این حال، مقایسه آمار تیرماه امسال با دوره مشابه سال گذشته نشاندهنده افزایش ۸۳۲ هزار فقرهای در تعداد چکها و ۱۶۲ هزار میلیارد تومانی در مبلغ چکها است.
رکورد جدید چکهای برگشتی در تیرماه
طبق آمار بانک مرکزی، در تیرماه امسال حدود ۹۱۲ هزار فقره چک به ارزش بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برگشت خورده است. نسبت چکهای برگشتی به کل چکها ۱۰.۶ درصد و نسبت مبلغ چکهای برگشتی به کل مبلغ چکها ۱۵.۷ درصد گزارش شده است. این نسبتها نسبت به خردادماه به ترتیب ۰.۶ و ۰.۵ واحد درصد افزایش یافتهاند.
مقایسه تیرماه امسال با تیرماه سال گذشته نشاندهنده افزایش ۱.۸ درصدی در تعداد و ۳ درصدی در مبلغ چکهای برگشتی است. به این ترتیب، نسبتهای یاد شده به بالاترین سطح در ۳۵ ماه و ۵۱ ماه اخیر رسیدند.
استانهای با بیشترین و کمترین چکهای برگشتی
تحلیل آمار چکها بر اساس استانها نشان میدهد که استانهای تهران، اصفهان و خراسان رضوی بالاترین سهم را در مبادله چکها دارند. این سه استان به ترتیب ۳۰.۹ درصد، ۱۰.۸ درصد و ۷.۲ درصد از کل چکهای مبادلهای را به خود اختصاص دادهاند، که تقریباً نیمی از کل چکها را شامل میشود. همچنین، از نظر مبلغ، این سه استان ۶۱.۵ درصد از کل مبالغ چکها را در اختیار دارند.
در زمینه چکهای برگشتی، استانهای کردستان، کهگیلویه و بویراحمد و آذربایجان غربی بیشترین تعداد چکهای برگشتی را ثبت کردهاند، در حالی که استانهای گیلان، خوزستان و کرمانشاه کمترین میزان چکهای برگشتی را داشتهاند. از نظر مبلغ چکهای برگشتی، استانهای یزد، خراسان شمالی، قزوین و لرستان به عنوان خوشحسابترین استانها شناخته میشوند، و استانهای البرز، گیلان، خوزستان و بوشهر کمترین میزان چک برگشتی را ثبت کردهاند.