ایستانیوز:طلای جهانی به رکوردشکنی خود در سال جاری ادامه داد و جمعه شب در بازار آتی توانست برای دقایقی به کانال ۲۵۰۰دلاری نیز صعود کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،رکوردهای تاریخی طلا را برخی با تورمهای سنگین و جنگ شوروی در افغانستان ۱۹۸۰ میشناسند، گروه دیگری با بحران بدهیهای اروپا در سال ۲۰۱۱ و شاید حافظه کوتاهمدت برخی به سمت ایام کرونا و ثبت طلای ۲۰۰۰دلاری برود.
بحران اقتصادی، تنشهای ژئوپلیتیک یا رویدادهای غیرقابل پیشبینی بخش جداییناپذیر تمام این دوران برای رکوردشکنی بوده، اما حالا در سال ۲۰۲۴ چه عواملی قیمت طلای جهانی را به اوج رساندهاند؟
فعال بودن دوجبهه جنگی در اوکراین و غزه ممکن است انگشت اتهام را به سوی تنشهای ژئوپلیتیک ببرد، اما این همه ماجرا نیست و عوامل موثرتری رسیدن طلای جهانی به قله تاریخی را رقم زدهاند.
دست پنهان بانکهای مرکزی در افزایش مداوم ذخایر طلای خود یکی از این عوامل است و در سمت دیگر، انتظار برای تغییر مسیر سیاستهای پولی اقتصادهای بزرگ دنیا، فلز زرد را در حالت آمادهباش برای صعود قرار داده است.
به این ترتیب، عمده بانکهای سرمایهگذاری بزرگ دنیا مجدد پیشبینیهای خود از آینده اونس طلای جهانی را در جهت مثبت افزایشی کردهاند.
«جهانصنعت» در ادامه مهمترین محرکهای قیمت طلا به لحاظ بنیادین را بررسی کرده که نشان میدهد چرا هنوز با وجود غافلگیر شدن بسیاری از نرخهای کنونی طلا، بسیاری نسبت به رشد قیمتها امیدوارند.
ترکیب تقاضای واقعی طلای جهانی
طلای جهانی از سمت عرضه عموما تحولات چشمگیری را مانند نفت یا سایر کالاها تجربه نمیکند. بنابراین، عمده تحلیل درباره حال و آینده فلز زرد را باید معطوف به سمت تقاضا کرد.
بهطور تاریخی همانطور که در نمودار مشاهده میشود نیمی از تقاضای طلا مربوط به جواهرات است که از آن بهعنوان تقاضای مصرفی یاد میشود.
قریب به یکسوم تقاضا را تقاضای سرمایهای مربوط به شمش و سکه طلا تشکیل میدهد. حدود ۸درصد در حوزه فناوری استفاده میشود و ۱۲درصد تقاضای بانکهای مرکزی جهان است.
تقاضای بانکهای مرکزی و ماجرای دلارزدایی
این ارقام تاریخی، چهره دیگری در فضای فعلی دارند بهطوری که تقاضای مصرفی جواهرات به کمتر از ۵۰درصد و تقاضای سرمایه به محدود ۲۲درصد کاهش یافته و در مقابل تقاضای بانکهای مرکزی با ۲۴درصد، سهمی تقریبا دوبرابر روند تاریخی خود نشان میدهند.
آمارهای منتشرشده از سوی شورای جهانی طلا نشان میدهد، بانکهای مرکزی در نیمه نخست ۲۰۲۴ بیش از ۴۸۰تن خالص خرید طلا داشتهاند.
این رقم بالاترین سطح خرید بانکهای مرکزی در نیمه اول هر سال براساس دادههای تاریخی موجود است.
برخی این روند را به دلارزدایی نسبت میدهند، اما نکته جالب آن است که تازهترین نظرسنجی شورای جهانی طلا از بانکهای مرکزی جهان، عامل دلارزدایی را آخرین دلیل برای خرید طلا نشان میدهد.
در صدر این جدول، خرید طلا با هدف پوشش ریسک تورم و پوشش ریسک در شرایط بحران قرار دارند که نشان میدهد نگرانی از فضای کلان اقتصاد جهان بهویژه در حوزه تورم و البته ریسکهای ژئوپلیتیک محرک بسیار مهمی برای خرید طلا به حساب میآید.
به هر ترتیب، اینگونه به نظر میرسد سکانداران پولی جهان موتور اصلی رشد قیمتها در بازار جهانی طلا شده و مسبب اصلی رکوردشکنیهای اخیر و احتمالا تداوم خوشبینی به قیمتها محسوب میشوند.
روند معکوس دو دسته تقاضای مصرفی طلا
خریداران مصرفی طلای جهانی را میتوان در دودسته جواهرات با سهم ۴۶درصدی و تکنولوژی با سهم ۸درصدی از کل تقاضای طلا رصد کرد.
تقاضای جواهرات به دلیل افزایش قیمتها در سال جاری افت محسوسی را تجربه کرده و در نیمهنخست سال قریب به ۸درصد کاهش را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد.
مهمترین منبع این تقاضا را دوکشور چین و هند با جمعیت بسیار بالا و علاقه سنتی به خرید جواهرات تشکیل میدهند که سهمی بیش از ۵۶درصد از کل تقاضا در سال جاری داشتهاند.
در نیمه نخست ۲۰۲۴ چین و هند به ترتیب که ۲۸۸تن و ۲۰۲تن تقاضای جواهرات داشتند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷درصد و ۸درصد کاهش نشان میدهند.