تجارت با افغانستان آب رفت
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،تحولات سیاسی، مهاجرت تجار و عدم حمایت های قانونی از مهاجران افغانستان در ایران ، سرانجام خود را در کاهش حجم تجارت 2 کشور در پنج ماه نخست سال جاری نشان داد. براساس اخبار اعلام شده توسط مسئولان در گمرک، ایران در پنج ماه گذشته از سال 1401، یک میلیون و 256 هزارتن کالا به افغانستان صادر کرده است. ارزش این حجم از کالا 641 میلیون دلار اعلام شده که نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته، کاهش 25 درصدی را نشان می دهد.
 
هرچند صادرات ایران به افغانستان در سال 1400 مشابه سال 1399 گزارش شده اما به گفته فعالان بخش خصوصی صادرات خدمات فنی و مهندسی به طور کامل متوقف شده است. غیر از این، پس از روی کار آمدن طالبان تجارت 2 کشور 3 تا 4ماه متوقف بوده است. هم چنین به گفته حسین سلیمی رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان، افزایش چالش های انتقال پول بین 2 کشور به کاهش تجارت ایران و افغانستان دامن زده است. سلیمی گفت: «جا به جایی وجوه به سختی انجام می شود؛ چرا که بانکی وجود ندارد و صرافی هایی که پیش از این، نقل و انتقالات مالی را بر عهده داشتند، تعطیل شده‌اند. از طرفی، تجار بزرگ و معتبر افغانستانی که با ایران مراوده داشتند نیز این کشور را ترک کرده و تعدادی از آنها به ایران یا ترکیه مهاجرت کرده اند». باتوجه به ادامه روند چالش ها در افغانستان، فعالان اقتصادی کمتر چشم اندازی برای بازار این کشور متصور می شوند.  
 
سهم ایران در واردات به افغانستان به 44 درصد می رسید و 30 تا 40 درصد از صادرات کشورمان به این همسایه شرقی توسط مهاجران افغانستانی انجام می شود. پاکستان، هندوستان، چین، عربستان سعودی و ترکیه از دیگر شرکای تجاری افغانستان به شمار می روند. تراز تجاری افغانستان با این کشورها، غیر از عربستان سعودی، منفی است.
 
با وجود شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر افغانستان، به نظر می رسد در ماه های آینده از سال جاری، حجم صادرات غیرنفتی ایران به این کشور، بیش از این کاهش پیدا کند. گفتنی است ایران در سال 1400، 1.8 میلیارد دلار کالا به افغانستان صادر کرده است. این رقم در سال 99 و 98، 2.3 میلیارد دلار گزارش شده است. در سال های 97 و 96، حجم صادرات کشورمان به افغانستان بیش از 2.7 میلیارد دلار اعلام شده است.