اجاره ها زیاد شد؛ تسهیلات مسکن آب رفت
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،در حالی که رصد بازار اجاره بها نشان از رشد قیمت دارد و در خوش بینانه ترین حالت میزان اجاره ها نسبت به سال گذشته 25 درصد رشد داشته است، روز گذشته معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه وشهرسازی اعلام کرد: سقف تسهیلات اجاره‌‌ بهای مسکن برای سال ۱۴۰۱ در شهر تهران ۶۰ میلیون تومان، مراکز استان‌ها ۴۵ میلیون تومان و سایر شهرها ۳۵ میلیون تومان تعیین شده است. این در حالی است که سقف این تسهیلات در سال گذشته برای شهر تهران ۷۰ میلیون تومان بود و حالا سوال این است که چرا سقف تسهیلات اجاره مسکن کاهش یافته است؟
 
فعالان بازار مسکن و کارشناسان اقتصادی با تعجب نسبت به تصمیم جدید وزارت مسکن می گویند در شرایطی که مستاجرها نیازمند حمایت بیشتر هستند دولت و سیاستگذار پولی چرا یک مصوبه وارونه تصویب کرده است و چرا کاهش سقف وام ودیعه را به تصویب رسانده‌‌ و در برنامه اجرا قرار داده است آن هم در شرایطی که به دلیل دشواری های مراحلی بانکی، بخش بسیار کمی از مستجران موفق به دریافت این وام شدند. هم ‌‌‌‌اکنون حدود ۹‌‌‌‌میلیون و ۵۰۰‌‌‌‌هزار خانوار ایرانی از کل نزدیک به ۲۵‌‌‌‌میلیون خانوار، اجاره‌‌ ‌‌‌‌‌‌نشین هستند. در واقع حدود ۳۸‌‌‌‌درصد از کل خانوارها، مستاجرهای بازار مسکن هستند. از این تعداد هم حداقل ۴۰‌‌‌‌درصد یعنی حدود ۳‌‌‌‌میلیون و ۸۰۰‌‌‌‌هزار مستاجر در کشور، در گروه مستاجرهای کم ‌‌‌‌درآمد و نیازمند به حمایت قرار دارند.
 
وزارت راه وشهرسازی در گزارشی که روز گذشته در این باره منتشر کرد اعلام کرده است در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ بیش از ۴۵۰ هزار خانوار از تسهیلات کمک ودیعه مسکن استفاده کرده‌‌اند. درصورتی که نیمی از این میزان در سال ۹۹ و نیمی در سال ۱۴۰۰ پرداخت شده‌ باشد، به‌ طور میانگین،‌ در هر سال تنها کمتر از ۵/ ۲درصد از کل خانوارهای مستاجر و کمتر از ۶ درصد از مستاجران کم‌‌ درآمد و نیازمند به حمایت از این تسهیلات بهره‌‌مند شده ‌‌اند.
 
در خبری که روز گذشته از سوی وزارت راه وشهرسازی منتشر شد، با اشاره به اینکه پرداخت تسهیلات کمک ودیعه مسکن به مستاجران به زودی ابلاغ می‌شود، اعلام شده است: برنامه تعیین سقف افزایش اجاره‌‌بها برای قراردادهای تمدیدی سال ۱۴۰۱ در دستور کار قرار گرفته و پیشنهاد اولیه آن به دولت ارائه شده است. براساس مصوبه جدید، تسهیلات کمک ودیعه مسکن به مستاجران برای شهر تهران، مراکز استان‌ها و سایر نقاط شهری ۶۰، ۴۵ و ۳۵ میلیون تومان برای سال ۱۴۰۱ در شورای پول و اعتبار مصوب شده که اجرای آن به زودی به شبکه بانکی کشور ابلاغ خواهد شد.
 
نسبت قیمت مسکن به درآمد اجاره‌بها (P/R) که به نام شاخص حباب‌سنج مسکن نیز شناخته می‌شود، رابطه میان ارزش سرمایه‌گذاری در مسکن و درآمد حاصل از اجاره آن را نشان می‌دهد و بعد از جهش شدید قیمت مسکن در 4سال اخیر، به ارقام بسیار بالایی رسیده درحالی‌که میانگین این شاخص در 4دهه اخیر حدود 13بوده، در اوایل دهه90 به حوالی 16 رسیده، در پایان سال1399 از 36گذشته و در سال1400 هم با خوش‌بینانه‌ترین سناریوها روی رقم 33برابر ایستاده است.