تلاش جدید برای احیا بورس
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز) از همین رو دامنه نوسان به جای +۶ و ۴-  به مثبت و منفی ۵  تغییر یافت.  همچنین طبق مصوبه هیات مدیره سازمان بورس در خصوص دامنه نوسان و حجم مبنا در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران ، از روز شنبه مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۲۵؛ حداقل ارزش مبنا در حجم مبنا برای تمامی نمادهای معاملاتی سهام بورس اوراق بهادار  تهران، بازار اول و دوم  فرابورس ایران به ۱۵ میلیارد ریال و همچنین این مقدار در خصوص بازار پایه تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز به ترتیب ۱۰ میلیارد، ۵ میلیارد و ۳.۵ میلیارد تغییر یابد.
 
دامنه نوسان یکی از پر بحث‌ترین و جنجالی‌ترین مقررات بورس است. فعالان بازار سرمایه متفق القولند که دامنه نوسان منجر به تشکیل صف‌های خرید و فروش سهام می‌شود و ضربه بزرگی به نقدشوندگی بازار سهام می‌زند، اما مقامات بازارسرمایه در طول 2 دهه گذشته بارها در مقابل این انتقاد‌ها ایستادگی کرده‌اند و دست به تغییرات معنا داری در دامنه نوسان نزده‌اند؛ حتی تغییرات ایجاد شده در دامنه نوسان صرفا با هدف کاهش نوسان‌های مقطعی انجام شده است.
 
البته در این بین بسیاری از تحلیلگران با تکیه بر شواهد تجربی و الگوی سایر کشور‌ها بر این باورند که برای از بین رفتن صف‌های خرید و فروش سهام که منجر به رفتار افراطی در شاخص بورس می‌شود دامنه نوسان باید حذف یا اصلاح شود. اشاره آنها به این نکته است که دامنه نوسان 5 درصدی منجر به اختلال در معاملات و روند عرضه و تقاضا می‌شود و به‌ دنبال آن بازار با صف‌های خریدو فروش مواجه می‌شود. با تشکیل صف‌های خریدوفروش هیجان در بورس گسترش می‌یابد و این موضوع روند‌های نزولی و صعودی بورس را تشدید می ‌کند و در عین حال تلاطم را در شاخص بورس افزایش می‌ دهد. این استدلال به‌ویژه در 5ماهه نخست سال قبل که شاخص بورس بی‌مهابا در حال رشد بود و ظرف کمتر از 5‌ماه 1.5میلیون واحد رشد کرد بیشتر از گذشته تقویت شد. سال قبل بسیاری از سهامداران غیرحرفه‌ای صرفا با تکیه بر صف‌های خریدو فروش سهام وارد بازار سهام و بعد از آن به‌دنبال نزول بورس از مرداد‌ماه با زیان‌های سنگینی مواجه شدند.
 
علاوه بر تحولات و تصمیمات جدید که هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار عصر دیروز گرفت؛ رئیس کل بانک مرکزی عبدالناصر همتی هم روز گذشته اعلام کرد:« بانک‌ها می‌توانند به شرکت‌های سرمایه گذاری وام بدهند؛ ضمن اینکه ۲۰۰ میلیون دلار صندوق توسعه ملی نیز باید کم کم منابع را به فروش برسانیم؛ این در حالی است که تقاضا برای ارز اکنون کم شده است؛ امروز هم به معاونت ارزی دستور دادم که هر چقدرکه از این منابع صندوق توسعه ملی فروختند، ریال آن را به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز کنند. او گفت: امروز (عصر دیروز) هم بورس برای دامنه نوسان تصمیماتی گرفته است که این می‌تواند کمک کننده باشد؛ این در حالی است که بالای ۵۰ درصد سهام بورس ارزنده است و اگر اعتماد را برگردانیم، وضعیت بورس بهتر خواهد شد.»