خیز دوباره برای فروش اوراق سلف نفتی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،درحالی‌که موضوع فروش اوراق سلف نقتی از سوی دولت یک‌بار در تابستان امسال مطرح و با مخالفت سنگین بخشی از نمایندگان مجلس و اصولگرایان روبه‌رو شد؛ دولت برای جبران کسری بودجه و افزایش درآمدهای کشور بار دیگر در لایحه بودجه سال آینده موضوع فروش اوراق سلف نفتی را مطرح کرده است.
 
طبق لایحه بودجه درآمد پیش‌بینی شده از محل صادرات نفت در سال آینده 199هزار میلیارد تومان است و در عین حال دولت از مجلس اجازه خواسته تا مجوز‌های لازم برای پیش فروش نفت در قالب اوراق سلف نفتی را به‌صورت ریالی و ارزی صادر کند. بر اساس ردیف 210101 منابع حاصل از نفت خام بدون احتساب فرآوده ها حدود 153 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است. همچنین طبق ردیف 310112 فروش حدود 70 هزار میلیارد تومان اوراق سلف نفتی پیش بینی شده است. اگر مجلس با این عدد موافقت کند براورد می شود طبق پیش بینی دولت در بودجه، فروش یک میلیون و 600 هزار بشکه فروش نفت در روز صورت گیرد. اما اگر این اتفاق رخ ندهد و مجلس با فروش 70 هزار میلیارد تومان اوراق نفتی موافقت نکند، عدد 1.2 میلیون بشکه در روز را باید مبنا قرار داد.
 
اوایل شهریور ماه که موضوعی فروش اوراق سلف نفتی برای اولین بار مطرح شد، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در یک یادداشت اینستاگرامی نوشت:« مدیریت بازار ارز و پول و نهایتا کنترل تورم، درشرایط اقتصادی امروز، وظیفه اصلی بانک مرکزی است.کسری بودجه دولت، به‌خاطر تحریم صادرات نفت، یک واقعیت است و« تامین مالی سالم» این کسری، بدون استقراض از بانک مرکزی، نیز یک ضرورت. تامین مالی سالم کسری بودجه دولت، چهار راه حل بیشتر ندارد : کاهش هزینه ها - افزایش درآمدهای مالیاتی- فروش سهام و اموال دولت- انتشار اوراق بدهی یا پیش فروش کالاهایی نظیر نفت درشرایط تحریمی.ظرفیت افزایش درآمد مالیاتی و کاهش هزینه برای دولت و مجلس درسال جاری، با عنایت به کرونا، مشخص و محدود است. فروش سهام با همه موانع در حال انجام است و اوراق بدهی نیز، تاکنون ۵۲ هزارمیلیارد تومان فروش رفته است.» او در بخش دیگری از متن خود نوشت:« طرح فروش اوراق ریالی سلف نفتی که عملاً فروش قطعی است و تحویل آن دو سال دیگر خواهد بود، دو ویژگی دارد : ۱- انتظارات تورمی را مدیریت می‌کند.۲- نسبت به اوراق قرضه کم هزینه‌تر و قابل مدیریت‌تر است، همزمان سود بیشتری نیز برای دارنده این اوراق دارد. البته، واضح است که برای موفقیت این طرح، توافق تمام ارکان نظام و تکیه بر نظرات دقیق کارشناسان، ضروری است. انتشار هر گونه اوراق، روش تجربه شده در همه دنیا برای هموارسازی هزینه‌های دولت و کاهش نوسانات اقتصاد کلان است و بحث‌هایی مانند آینده‌فروشی یا بدهکاری دولت های آینده، چندان با ادبیات اقتصادی همخوانی ندارد.»
 
مخالفان چه می گویند؟
 
نادران نماینده مردم تهران در مجلس با مخالفت جدی با فروش اوراق سلف نفتی گفت:« ما در بودجه با شرایطی مواجه هستیم که شنیده‌ام دولت بنا دارد اوراق سلف نفتی بفروشد که معنایش یعنی فاجعه و تحویل زمین سوخته به دولت بعدی.  دولت و مجلس باید درباره اصول بودجه سال آینده با یکدیگر نشست داشته و کلیات آن را بررسی کنیم. نباید اینگونه باشد که که اموال  آیندگان را با فروش اوراق بفروشیم و روی مسائل اساسی کار نکنیم.»
 
در این بین نکته دیگری که منتقدان به فروش اوراق سلف نقتی وارد می دانند به افزایش وابستگی بودجه به نفت ارتباط دارد. کارشناسان می گویند در شرایطی که دولت اعلام می کند به دنبال کاهش وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است فروش اوراق سلف نفتی حرکتی در جهت خلاف این موضوع است. به اعتقاد این کارشناسان با فروش اوراق سلف نفتی و جبران کسری درآمد کشور از این راه عملا  وابستگی به درآمدهای نفتی پابرجا خواهد بود.