برگشت کوپن منتفی شد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،صحبت از بازگشت کوپن، یکی دو سالی می‌شد که بر سر زبان‌ها افتاده بود، تا اینکه چند روز پیش مجلس طرح بازگشت کوپن را تصویب کرد. در ماده‌واحده این طرح آمده است: دولت مکلف است به‌منظور تأمین بخشی از نیازهای معیشتی خانوارهای کشور به‌ویژه خانوارهای کم برخوردار از ابتدای شش‌ماهه دوم سال ۱۳۹۹ به‌صورت ماهانه، نسبت به تأمین و پرداخت یارانه اعتبار خرید به هر فرد ایرانی شناسایی‌شده در طرح معیشت خانوار (موضوع ردیف (۳۱) جدول تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور) به تعداد حداقل ۶۰ میلیون نفر، از طریق واریز اعتبار به کارت یارانه نقدی سرپرست خانوار به مبلغ یک‌میلیون و دویست هزار ریال برای هر یک از افراد سه دهک اول ازجمله افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی، سازمان بهزیستی، رزمندگان معسر و افراد با درآمد کمتر از حداقل حقوق و دستمزد و مبلغ ششصد هزار ریال برای هر یک از افراد سایر دهک‌ها اقدام نماید. این اعتبار صرفاً برای تأمین کالای اساسی و ضروری در نظر گرفته‌شده و وزارت صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی موظفند امکان تخفیف در خرید این کالاها را برای مشمولان فراهم کند.
 
آن‌طور که گزارش‌های مختلف نوشته بودند، در این طرح تعداد افراد مشمول دریافت این کمک‌ها، 60 میلیون نفر عنوان‌شده. این 60 میلیون نفر همگی در حال حاضر یارانه نقدی هم می‌گیرند. درواقع کسانی که یارانه نقدی نمی‌گیرند، مشمول کوپن هم نیستند و درصد کمی از جامعه نیز باوجودآنکه یارانه نقدی می‌گیرند، مشمول کوپن نخواهند شد. بر اساس این طرح، قرار است مشمولان دریافت کوپن، پول نقد دریافت کنند. این پول به همان حسابی واریز می‌شود که سرپرست هر خانوار به‌عنوان حساب دریافت یارانه معرفی کرده است. بااین‌حال، با این پول صرفاً می‌توان کالاهای یارانه‌ای را خرید و استفاده از آن مانند پول نقد نیست.
 
طرحی که مجلس در پی تصویب و اجرای آن بود، حدود 30 هزارمیلیارد تومان هزینه روی دست دولت باقی می‌گذاشت. به همین دلیل هم دولتی‌ها از همان ابتدا مدام مخالفت خود را با آن مطرح کردند. حسن روحانی تلویحاً با اشاره به طرح مجلس گفت: «باید مراقبت کرد ارائه برخی طرح‌ها که منابع آن دیده نشده باشد، نمی‌تواند به رفع معضلات کمک کند و ممکن است باعث ایجاد مشکلات تورمی و یا دامن زدن به انتظارات غیرواقعی گردد؛ لذا ملاحظه منابع و فراهم آوردن شرایط اجرایی آن، لازمه توفیق در خدمت به مردم و جلب رضایت آنهاست.» بعد هم علی ربیعی، سخنگوی دولت مستقیماً اعلام کرد: «واضح اعلام می‌کنم دولت با این طرح مخالف است و معتقد است هرگونه کمک به مردم باید از راه کارشناسی بدون آثار منفی بر زندگی مردم در میان‌مدت و درازمدت و به هم خوردن تعادل بودجه صورت بگیرد. درعین‌حال دولت از هر فرصتی برای ترمیم دریافتی‌ها و افزایش قدرت خرید مردم استفاده خواهد کرد.»
 
چالش میان بهارستان و پاستور ادامه داشت تا اینکه بالاخره خبر رسید شورای نگهبان مصوبه مجلس را رد کرده است. عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان از رد طرح الزام دولت برای پرداخت یارانه کالاهای اساسی در این شورا خبر داد. او گفت: شورای نگهبان طرح الزام دولت برای پرداخت یارانه کالاهای اساسی را موردبررسی قرار داد و اعضای این شورا به دلیل بار مالی با این طرح مخالفت کردند. شورای نگهبان ایراد اصل ۷۵ قانون اساسی را برای این طرح عنوان کرد زیرا دولت بار مالی آن را متقبل نشد.