چرا سکه در بورس کالا گران‌تر است؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)، برای پاسخ به این سوال لازم به‌ذکر است به‌طورکلی بورس به چهار شیوه آتی، اختیار معامله، صندوق کالایی و گواهی سپرده کالایی به بازار سکه و طلا ورود کرده است. البته بازار آتی سکه در شهریور 1397 به‌علت هجوم سفته‌بازان و‌ جهت‌دهی بازار فیزیکی متوقف شد، اما سه ابزار دیگر همچنان فعال و بعضا سوال برانگیز است.
 
یکی از این ابزارها، گواهی سپرده کالایی است که به‌تازگی نقدهایی متوجه آن شده است. براساس اساسنامه‌ها، گواهی سپرده سکه‌طلا برای رفاه حال سرمایه‌گذاران، افزایش امنیت سرمایه‌گذاری و به‌منظور شفافیت و کشف قیمت رسمی سکه در بورس کالا ایجاد شده است.
 
به‌طورکلی گواهی سپرده کالا ورقه‌ای است که بیانگر مالکیت دارنده آن بر کالای سپرده شده به یک انبار است و پشتوانه آن نیز رسیدی است که توسط انباردار پس از تحویل آن صادر می‌شود. سازمان بورس و اوراق‌بهادار تهران از سال 1394 برای افزایش شفافیت و امنیت معاملات سکه، معاملات گواهی سکه در سیستم معاملات را راه‌اندازی کرد که گویا این اهداف اخیرا دچار انحراف شده است؛ چراکه قیمت گواهی سپرده کالایی سکه در یک هفته اخیر بین 500 تا 700 هزار تومان بیشتر از سکه فیزیکی معامله شده است.
 
در همین زمینه براساس سامانه معاملاتی بورس تهران، سکه با قیمتی در حدود 7 میلیون 600 هزار معامله می‌شود. البته لازم به‌ذکر است که در سامانه معاملات، هر سکه معادل ۱۰ واحد معاملاتی درنظر گرفته می‌شود و قیمتی که در سامانه نمایش داده می‌شود یک دهم قیمت سکه بهار آزادی خواهد بود. به‌عنوان مثال برای خرید مثلا ۴ سکه به قیمت 7 میلیون تومان، باید ۴۰ واحد معاملاتی با قیمت 70 هزار تومان را در سفارش خود لحاظ کنیم. همچنین لازم به‌ذکر است که معاملات گواهی سکه از دامنه نوسان ۱۰درصد برخوردار است.
 
چنین اختلاف قیمتی که بر روی سکه در بورس کالا و بازار آزاد وجود دارد، بسیاری از معامله‌گران را به‌سمت خرید سکه از بازار آزاد و فروش آن در بورس کالا سوق داده است. درواقع همان‌طورکه اختلاف قیمت خودرو در کارخانه و بازار، سرمایه‌گذاران را به‌سمت خرید خودرو از کارخانه و فروش آن در بازار آزاد سوق داده، این‌بار نیز این اختلاق قیمتی بین بازار بورس کالا و بازار آزاد، در بازار سکه در حال رخ دادن است.