ضرورت آزادسازی سهام عدالت
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،سایه سنگین کرونا بر اقتصاد کشور زندگی را برای بخش مهمی از جامعه به‌خصوص دهک‌های ضعیف که زخم‌خورده تورم، افزایش نرخ ارز، بیکاری و... بودند؛ سخت‌تر کرده است. شرایطی که باعث شده دولت با ابزارهای حمایتی مانند پرداخت وام یک‌میلیون تومانی به میدان بیاید ولی کارشناسان معتقدند در چنین وضعیتی که خطر افزایش نقدینگی وجود دارد، بهترین راهکار برای حمایت از اقشار ضعیف جامعه آزادسازی سهام عدالت است.  از زمان اجرای قانون واگذاری سهام عدالت به بخشی از اقشار جامعه 14 سال می‌گذرد و بر اساس قانون بعد از گذشت ده سال از تخصیص سهام به مردم ( سال 95) باید این سهام آزاد می‌شد و مردم می‌توانستند آن را بفروشند اما در عمل این اتفاق هنوز رخ نداده و حتی لایحه آزادسازی سهام عدالت هم از سال 1396 تاکنون به صحن مجلس نرسیده است. به اعتقاد کارشناسان در شرایط شیوع ویروس کرونا و کاهش درآمد بسیاری از مردم، سهام عدالت می‌تواند راهکاری برای عبور بخشی از جامعه از مشکلات معیشتی باشد.
 
مسعود خوانساری رئیس اتاق تهران چند روز پیش در صفحه شخصی خود در فضای مجازی در خصوص ضرورت آزادسازی سهام عدالت نوشت: « میانه فروردین‌ماه طی نامه‌ای به رئیس‌جمهور چندین پیشنهاد برای مهار اثرات نامطلوب اقتصادی ناشی از کرونا ارائه دادیم. در این روزها که بازار سرمایه شرایط خاصی را پشت سر می‌گذارد، توجه به یکی از پیشنهاد‌ها این نامه بیش از گذشته اهمیت پیداکرده است. یک‌بند از این نامه به موضوع سهام عدالت می‌پرداخت. ۵۰ میلیون نفر سهام عدالت در اختیاردارند و متوسط ارزش سهام آن‌ها ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است. بنابراین هم جمعیت قابل‌توجهی درگیر موضوع سهام عدالت هستند و هم اینکه این سهام ازنظر ریالی ارزش بالایی دارد.» او در ادامه نوشت:« در شرایطی که بازار سرمایه طی یک سال گذشته دوران رشد را سپری کرده، امکان آزادسازی سهام عدالت هم فراهم‌شده ‌است. در این شرایط می‌توان سهام شرکت‌های سهام عدالت را به‌صورت مرحله‌ای به صندوق قابل معامله در بورس واگذار و واحدهای این صندوق به مشمولان واگذار کرد. البته این صندوق تنها برای تسهیل عرضه سهام عدالت ایجاد می‌شود و بازار گردان صندوق باید پس از خرید واحدها، اقدام به فروش سهام در بازار و ابطال آن کند.»
 
خوانساری همچنین نوشت:« آزادسازی سهام عدالت دو فایده مهم دارد. اول اینکه با توجه به وضعیت بازار سرمایه که تقاضا زیاد و عرضه کم شده، سهام عدالت می‌تواند بخشی از تقاضا را پوشش دهد. فایده دوم هم مربوط به تأمین درآمد برای دارندگان سهام می‌شود. بخصوص اینکه اقشار کم‌تر برخوردار این سهام را در اختیاردارند و تلاش دولت طی دوماهه گذشته این بوده که درآمدهایی برای آن‌ها تأمین کند. در صورت آزادسازی سهام عدالت آن‌ها از مزیت دسترسی به منابع حاصل از فروش دارایی‌هایشان بهره‌مند می‌شوند.»
 
رئیس اتاق تهران همچنین دو روز پیش نیز در جلسه‌ای که فعالان اقتصادی بخش خصوصی با دولت داشتند بار دیگر به موضوع واگذاری سهام عدالت در سخنرانی خود اشاره کرد. خود او در متنی که در اینستاگرامش منتشر کرد با اشاره به‌ضرورت توجه به معیشت مردم در شرایط سخت کنونی، نوشته:« دولت به سمت آزادسازی سهام عدالت برود که هم بازار عمق بیشتری پیدا می‌کند و هم اقشار نیازمند به دارایشان دست پیدا می‌کنند.»  
 
دراین‌بین دیگر کارشناسان اقتصادی هم بر ضرورت آزادسازی سهام عدالت تأکیددارند؛ سید محمدهادی سبحانیان، سرپرست معاونت پژوهش‌های اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس و عضو هیئت‌علمی دانشگاه خوارزمی دراین‌باره به مهر گفته است:« می‌توان حداقل دو روش برای استفاده از سهام عدالت پیشنهاد داد. پیشنهاد اول این است که دولت اجازه فروش بخشی از سهام را به برخی از مشمولین بدهد. افراد مشمول سهام عدالت دسته‌های مختلفی هستند برخی کارمندان دولت یا بازنشستگان هستند که به جهت حقوق‌بگیر بودن طبیعتاً نباید در اولویت کمک قرار بگیرند. از طرفی برخی مشاغل هستند که با احتمال بالا می‌توانیم بگوییم که آسیب‌دیده‌اند. بنابراین می‌توانیم آن‌ها را در اولویت بگذاریم و آزادسازی سهام را با آن‌ها آغاز کنیم.»
 
او درباره پیشنهاد دوم استفاده از سهام عدالت به جهت کمک به معیشت هم گفت:« سیاست دیگر استفاده از سهام عدالت به‌عنوان وثیقه اخذ تسهیلات برای اقشار هدف است. به این شکل که نسبتی از ارزش سهام اختصاص‌یافته به هر فرد، به‌عنوان وثیقه قابل‌قبول برای دریافت تسهیلات در نظر گرفته شود. یکی از مزایای این سیاست نسبت به سیاست پیشین، حفظ سهام عدالت به‌عنوان دارایی خانوارهای مشمول طرح است. در حقیقت، با فروش سهام و صرف نمودن مبالغ حاصل از آن توسط خانوارها، یک دارایی برای تأمین برخی هزینه‌های جاری به فروش رسیده است. این در حالی است که با استفاده از این دارایی به‌عنوان وثیقه، درنهایت این دارایی برای آینده خانوارها حفظ خواهد شد.»