آثار آزادسازی نرخ ارز در بخش دارو و تجهیزات پزشکی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،در نهمین نشست کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران آزادسازی نرخ ارز در بخش دارو مورد نقد و بررسی قرار گرفت. فعالان اقتصادی و صنعتگران حوزه دارو و تجهیزات پزشکی که از منتقدان جدی ارز 4200 تومانی هستند و خواستار برچیده شدن این ارز از ساختار اقتصادی کشور به ویژه در بخش صنعت دارو شده‌اند، این بار در نشست نهم کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران روی استدلال‌های خود برای آزادسازی نرخ ارز دارو به بحث و گفت‌و‌گو نشستند.
 
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، در همین رابطه در این جلسه گزارشی با موضوع تغییرات نرخ ارز در حوزه دارو مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت تا نشان داده شود با آزادسازی ارز دارویی به نرخ نیما چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.
 
پیش‌بینی‌ها از جابه‌جایی نرخ ارز به نیما
 
در این نشست، سیدسجاد حسینی، مشاور دارویی و از کارشناسان کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران در تشریح گزارش تغییرات نرخ ارز دارو به نیما، ابتدا به نسبت سهم تولید به واردات دارو در سال 1397 اشاره کرد که به گفته وی این نسبت 69 به 31 درصد برآورده می‌شود.
 
وی همچنین میزان ارزبری داروهای ساخته شده و مواد اولیه و ملزومات بسته‌بندی این صنعت طی سال گذشته را به ترتیب 1.4 و 1.034 میلیارد دلار عنوان کرد و در خصوص میزان تامین ارز ثبت‌سفارشات سال 97 در بخش دارو نیز به رقم 1.373 میلیارد دلار اشاره کرد و گفت: طی این سال، میزان تامین ارز تجهیزات پزشکی معادل 1.287 میلیارد دلار و مواد اولیه دارو نیز 918 میلیون دلار بوده ‌است.
 
حسینی با اعلام اینکه طی سال گذشته، در مجموع در حدود 3 میلیارد و 728 میلیون دلار برای بخش دارویی کشور تامین ارز صورت گرفته ‌است، افزود: معادل 61 درصد ثبت سفارشات این بخش تامین ارز شده است.
 
وی با بیان اینکه این آمار نشان می‌دهد که میزان ارز مورد نیاز در صنعت دارو، رقمی معادل 3.7 میلیارد دلار است، به وضعیت 1705 شرکت در تامین ارز گروه کالایی دارویی، تجهیزات پزشکی، مواد اولیه و شیرخشک اشاره کرد و گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که برای 838 شرکت این بخش، کمتر از 50 درصد ثبت‌سفارشات تامین ارز شده است.
 
این کارشناس صنعت دارو سپس با تاکید دوباره بر اینکه کل نیاز ارزی صنعت دارو کشور معادل 3.75 میلیارد دلار در سال است، گفت: نیاز ارزی سالانه برای واردات 2300 قلم داروی ساخته شده به کشور معادل 1.25 میلیارد دلار و برای 115 هزار قلم تجهیزات پزشکی و لوازم مصرفی نیز معادل 1.42 میلیارد دلار است.
 
حسینی در ادامه به ارزش بازار دارویی کشور اشاره کرد و رقم آن را با احتساب ارز 4200 تومانی برای سال 98 معادل 286 هزار میلیارد ریال و با فرض ثابت بودن نرخ ارز برای سال آتی نیز در حدود 337 هزار میلیارد ریال عنوان کرد.
 
وی کل ارزش بازار دارویی کشور شامل بازار دارو، واکسن و داروهای بهداشتی، تجهیزات پزشکی و بازار شیرخشک را برای سال 98 معادل حدود 50 هزار میلیارد تومان برآورد کرد و پیش‌بینی این بازار را با احتساب نرخ ارز نیمایی که معادل حدود 10 هزار تومان در نظر گرفته شده است، برای سال 1399 را در حدود 93 هزار میلیارد تومان دانست. او در عین حال، ارزش این بازار را با احتساب ارز 11 هزار 500 تومانی برای سال آینده، معادل حدود 112 هزار میلیارد تومان برآورد کرد.
 
آمادگی بخش‌خصوصی برای تغییر نرخ ارز در صنعت دارو
 
در ادامه این جلسه، محمود نجفی‌عرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران، با بیان اینکه دولت در بودجه سال آینده ارز 4200 تومانی را لحاظ کرده است، افزود: بررسی‌ها در حال حاضر نشان می‌دهد که در بازار ارز نیمایی قابل دسترس‌تر از ارز 4200 تومانی است.
 
ناصر ریاحی، نایب رییس اتاق بازرگانی تهران، نیز با بیان اینکه تغییر نرخ ارز دارو به نیما، خطرناک نیست، گفت: واحدهای تولیدی بخش دارو و واردکنندگان حتی حاضر هستند مارجین خود را برای این تغییر نرخ، کاهش دهند.
 
در پایان این نشست، با اعلام رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران مقرر شد با تشکیل کارگروهی در این کمیسیون، موضوع تاثیر تغییر نرخ ارز روی قیمت تمام شده داروهای ساخته شده در داخل مورد نقد و بررسی بیشتر قرار گرفته و پس از محاسبات کارشناسی شده، نتایج به همراه پیشنهاد و راهکارهای کمیسیون از طریق اتاق تهران به مراجع ذی‌صلاح ارسال شود.