بورس ارز دوای دردهای بازار ارز هست؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،باگذشت چند ماه از تشکیل بورس نفت چهارشنبه هفته گذشته شورای پول و اعتبار با تصویب مقررات «بازار متشکل ارزی» راه را برای تأسیس بورس ارز هموار کرد. اقدامی که به اعتقاد کارشناسان مهم‌ترین هدف آن جلوگیری از جهش ناگهانی قیمت ارز و تعیین قیمت از سوی دلالان است. قرار است غیر از معاملات حواله‌های ارزی، معاملات نقدی انواع ارزها هم در این بازار انجام شود. در گام نخست معاملات نقدی ارز، از طریق یک سامانه معاملاتی که بازار سرمایه در اختیار بانک مرکزی قرار می‌دهد، انجام می‌شود و بعدازآن معاملات حواله‌های ارزی در قالب بازار معاملات آتی ارز انجام خواهد شد.البته مسئول اصلی معاملات ارزی، صرافی‌ها هستند که در قالب کارگزاران بورس ارز این معاملات را مدیریت و بانک مرکزی بر عملکرد آن‌ها نظارت خواهد کرد.
 
شورای پول و اعتبار در شرایطی تشکیل بورس ارز را تصویب کرده است که رئیس‌جمهور در زمان تحویل لایحه بودجه سال آینده در مجلس اعلام کرد که در خردادماه سال جاری (پیش از جهش ناگهانی قیمت دلار) ذخیره اسکناس دلار کشور صفر بوده است و از سوی دیگر پیش‌بینی می‌شود با تمدید نشدن مهلت خرید نفت ایران از سوی 8 کشور توسط آمریکا از ابتدای سال آینده بازهم کشور با کاهش ذخایر ارزی و بی‌ثباتی بازار روبه‌رو شود.
 
تلاش برای تشکیل بورس ارز به چند ماه گذشته ختم نمی‌شود بلکه چند سالی است که بحث بر سر آن شکل‌گرفته و موافقان و مخالفان بسیاری دارد و به نظر می‌رسد که این بار تلاش رئیس‌کل جدید بانک مرکزی عبدالناصر همتی باعث شده تا اعضا شورای پول و اعتبار به یک جمع‌بندی رسیده و به این موضوع رأی مثبت دهند. طرح تأسیس بازار متشکل ارزی (بورس ارز) در سال‌های 1390 و 1391 هم که کشور با جهش ناگهانی ارز روبه‌رو شد به‌صورت جدی مطرح ولی درنهایت بی‌نتیجه باقی ماند.
 
چرا بورس ارز مهم است؟
 
به اعتقاد کارشناسان کشف قیمت برمبنای حجم واقعی عرضه و تقاضا، شفاف شدن بازار ارز مبتنی بر واقعیت‌های اقتصادی و بازار، مدیریت بازار ارز، سامان‌دهی عرضه و تقاضا و کسب اطلاعات دقیق از شرایط بازار ازجمله مهم‌ترین اهداف شکل‌گیری بورس ارز است. دبیر کل کانون صرافان گفته است:« با تشکیل بازار متشکل، معاملات ارزی، قیمت‌گذاری و فعالیت شفاف و واقعی مشابه بازار سرمایه خواهد شد.» همچنین در مصوبه شورای پول و اعتبار هم آمده است:« بازار متشکل معاملات ارزی باهدف ساماندهی و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارا، تشکیل می‌شود تا ارزها در آن به‌صورت نقد مطابق مقررات این مصوبه و سایر مقررات مرتبط با آن در بستر الکترونیک معامله شوند.»
 
رضا ترکاشوند، دبیر کل کانون صرافان بابیان اینکه، بازار متشکل معاملات ارز مرجع تعیین نرخ می‌شود، گفت: مکانیسم قیمت‌گذاری در این بازار بر مبنای عرضه و تقاضا اولیه است و بر اساس بزرگان بعدی در بازه زمانی مشخص، قیمت تعیین می‌شود و هر صرافی می‌تواند عرضه‌کننده یا متقاضی اولیه باشد. دراین‌بین البته برخی از کارشناسان معتقدند هدف‌گذاری‌ها و وعده‌هایی که مسئولان بانک مرکزی برای کارایی بورس ارز اعلام می‌کنند تنها روی کاغذ عملیاتی است و در واقعیت اتفاق دیگری رخ خواهد داد. مثلاً آن‌ها معتقدند در شرایطی که دولت در بازار ارز قیمت‌گذاری‌ها را انجام می‌دهد و مهم‌ترین بازیگر این بازار است چگونه می‌توان انتظار داشت که در بورس ارزی و نسبت به عرضه و تقاضا قیمت‌گذاری صورت گیرد.