اقتصاد ایران درگیر چرخه رکود -تورم
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز) به نقل از مهر، محمد ماهیدشتی با بیان اینکه تورم ایران نسبت به تورم جهانی بالا است، اظهار کرد: اگر تورم به صورت لجام‌گسیخته افزایش یابد و از نرخ بهره‌ مؤثر، یعنی ۲۹ درصد بیشتر شود، کالاها و خدمات نیز با همان سفته‌بازی بازار طلا و ارز و در نتیجه کمیابی مواجه می‌شوند.
 
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تاثیر افزایش نرخ تورم بر بازار پول، افزود: اقتصاد ایران در چرخه‌ رکود و تورم به دلیل مشکلات سیستم بانکی درگیر شده و اگر تورم فراتر از پیش‌بینی‌ها بشود، تبدیل به مشکل خواهد شد و در آن زمان بازار پول مجبور می‌شود برای مقابله با ابرتورم، نرخ‌های بهره را بالاتر از نرخ فعلی ببرد.
 
وی تاکید کرد: بنابراین، برای حل اساسی مشکل چرخه‌ رکود-تورم بهترین کاری که می‌شود کرد این است که سیستم بانکی درمان شود و چاره‌ای برای بهبود این سیستم اندیشیده شود.
 
ماهیدشتی در خصوص تاثیر نرخ ارز بر تورم، گفت: نرخ ارز به صورت مستقیم در نرخ تورم اثر ندارد، اما ممکن است با کاهش ظرفیت تولید داخلی، مصرف عمومی به سمت کالاهای وارداتی سوق پیدا کند و از آن طریق نرخ ارز بر تورم اثر بگذارد.
 
این کارشناس اقتصادی در رابطه با اینکه نرخ تورم در اقتصادهای پیشرفته چه تأثیری بر نرخ ارز دارد؟ تصریح کرد: افزایش تورم در سطوح پایین در اقتصادهای پیشرفته منجر به تقویت ارز ملی آن کشور می‌شود زیرا نشانه‌ افزایش تولید، اشتغال و صادرات است و بانک‌های مرکزی را برای افزایش نرخ‌های بهره تشویق می‌کند و این به جلب سرمایه‌های خارجی، تقاضا برای پول ملی و بهبود نرخ ارز منجر می‌شود.
 
وی افزود: اما در ایران تورم تبدیل به چالش می‌شود زیرا نرخ تورم بسیار بالاتر از میانگین جهانی است. از این رو نیاز به اصلاحات ساختاری داریم تا نرخ تورم در محدوده‌ ۳ تا ۴ درصد نوسان کند.
 
ماهیدشتی گفت: همین تورم ۸ درصدی که برای اقتصاد ما خوب است برای کشورهای دیگر جهان وحشتناک است، چرا که تخصیص منابع را به شدت ناکارآ و سرمایه‌گذاری را به دلیل عدم پیش‌بینی‌پذیری آینده تضعیف می‌کند.