آرامش در خیابان فردوسی،هیاهو در شعب بانک‌ها
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،درحالی که در روزهای پرنوسان بازار ارز، نرخ دلار افشاری و فردایی درستون سایت‌های اعلام نرخ ارز خودنمایی می‌کرد، اما چند روزی است که این نرخ‌ها از ستون قیمت‌ها حذف شده است. حالا معاملات ارز آزاد تنها به صرافی‌های مجاز محدود شده است و از کسانی که دسته‌های دلار را دردستان خود می‌چرخاندند خبری نیست.
با یک حساب سرانگشتی از زمان اوج نوسانات ارزی که دلار امریکا را به بالای 5 هزار تومان رسانده بود تا دیروز، این ارز مرجع در بازار آزاد حدود 500 تومان ارزان شده است.
 در زمان تنظیم این گزارش دلار نقدی 50 تومان دیگر عقب نشست و به 4525 تومان رسید. دلار صرافی هم با 35 تومان ارزانی روی نرخ 4489 تومان ایستاد. همچنین یورو که در روزهای پرنوسان بازارچندین بار جهش قیمتی داشت روزگذشته 136 تومان کاهش یافت و به 5583 تومان رسید. پوند انگلیس نیز به 6733 تومان رسید که 37 تومان افت قیمت نشان می‌داد. دراین روز درهم امارات نیز با یک تومان افت به 1304 تومان رسید.
 
بازگشت آرامش به بازار ارز
همچون روز سه‌شنبه رئیس کل بانک مرکزی باردیگر از بازگشت آرامش به بازار ارز خبر داد. ولی‌الله سیف که در حاشیه جلسه هیأت دولت درجمع خبرنگاران سخن می‌گفت اعلام کرد که مهم‌ترین عاملی که منجر به آرامش در قیمت ارز شده جلوگیری از عملیات خلاف قانون در معاملات است.
به گفته وی بانک مرکزی سال گذشته دستورالعمل‌هایی در همین رابطه ابلاغ کرد، اما متأسفانه توجهی به آن نشد. اما اکنون با اقدامات نیروی انتظامی از فعالیت صرافی‌های غیرمجاز و معامله‌گرانی که در فضای خاص عملیات خرید و فروش ارز انجام داده و با لفظ قیمت‌ها را جابه‌جا می‌کردند، انجام شد. وی افزود: وقتی فعالیت این عده متوقف شد، آرامش به قیمت ارز بازگشت.
سیف در پاسخ به این پرسش که پیش‌بینی شما از قیمت ارز چیست، خاطرنشان کرد: در سه چهار روز گذشته شاهد کاهش قیمت ارز بوده‌ایم و این نشان دهنده آن است که هیجاناتی که در قیمت ارز ایجاد شده بود، در حال تخلیه است. من راجع به قیمت چیزی نمی‌گویم زیرا نرخ ارز در هر زمان نشأت گرفته از متغیرهای اصلی اقتصاد است که بانک مرکزی از آن نرخ مراقبت می‌کند. مهم این است که نرخ ارز در تعادل با سایر متغیرهای اصلی اقتصاد باشد.
 
 آرامش در خیابان فردوسی،هیاهو در شعب بانک‌ها
به نوشته ایران،درحالی که اقدامات ضربتی بانک مرکزی بازار دلالی خیابان فردوسی را آرام کرده ولی بسته سه گانه این بانک که از روز 28 بهمن ماه امسال اجرایی شد، شعب بانک‌ها را شلوغ کرده است. براساس یکی از اضلاع سه گانه مثلث مهار نوسانات ارزی بانک مرکزی، بانک‌ها به مدت دو هفته (تا 10اسفند ماه جاری) مجاز شدند تا گواهی سپرده ریالی را با نرخ سود 20 درصد سالانه به فروش برسانند. برهمین اساس خرید گواهی سپرده ریالی که سود آن ماهیانه به حساب خریداران واریز می‌شود، یک فرصت استثنایی برای سرمایه‌گذاران فراهم کرده که سود آن 5 درصد از سپرده‌های بانکی بلندمدت (15درصدی) بالاتر است. بدین ترتیب طی روزهای اخیر شاهد جابه‌جایی برخی از سپرده‌ها در بانک‌ها هستیم. درواقع بسیاری از کسانی که سپرده‌هایی با نرخ سود 15درصد در بانک‌های مختلف داشتند، با بستن این حساب‌ها و خرید گواهی سپرده امکان بهره‌مندی از سود بیشتر را برای خود فراهم می‌کنند.
گرچه خرید گواهی سپرده ریالی با شکست 6 درصدی همراه است و درصورتی که خریدار اوراق بخواهد زودتر از مهلت یکساله پول خود را پس بگیرد باید 14 درصد سود دریافت کند، اما این گواهی سپرده با استقبال گرم مردم مواجه شده است.
طبق اعلام مسئولان این اقدام درجهت جمع‌آوری نقدینگی است که از آن به‌عنوان یکی از مهم‌ترین دلایل نوسانات ارزی یاد می‌شود. به اعتقاد مسئولان نقدینگی موجود در دست مردم باعث شده است تا پس از ایجاد نوسان در بازار ارز بر تعداد متقاضیان خرید ارز افزوده شود و همین تقاضا بر دامنه نوسانات ارزی اضافه کرد. حال دولتمردان انتظار دارند که با جمع‌آوری نقدینگی سرگردانی که پس از کاهش نرخ سود بانک‌ها از 20به 15 درصد در ابتدای شهریور ماه امسال قدرت جابه‌جایی بیشتری پیدا کرده است و هدایت آن به بخش تولید قدرت تخریبی آن را به نفع اقتصاد ملی تغییر دهند.
پیش از این بخشنامه هشت‌بندی بانک مرکزی در ابتدای شهریور ماه امسال که بانک‌ها را ملزم به رعایت نرخ سود حداکثری 15 درصدی می‌کرد نیز باعث تغییر ترکیب سپرده‌های کوتاه مدت به بلندمدت شد. درآن زمان بانک مرکزی با اعطای یک فرصت 11 روزه این امکان را برای مشتریان بانک‌ها فراهم کرد تا از سپرده‌های با نرخ سود قبلی استفاده کنند و به همین دلیل حجم بزرگی از سپرده‌های بانکی به بلندمدت تبدیل شد. حال پیش‌بینی می‌شود بسته ارزی بانک مرکزی که از 28 بهمن ماه اجرایی شده است نیز تغییر زیادی در ترکیب سپرده‌های بانکی ایجاد کند.