افزایش اسکناس های تقلبی در شب عید
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)، چند سالی است که اسکناس ها و ایران چک های تقلبی مردم را با مشکل همراه کرده اند. فروشندگان و بازاری ها محتاط تر شده و هر بار که وجه نقد از مشتری دریافت می کنند بعد از اطمینان از اصل بودن آن را به صندوق منتقل کرده و معامله را تمام می کنند.
ولی با این حال بازهم بسیاری از فروشندگان در دام اسکناس ها و البته بیشتر ایران چک های تقلبی می افتند. مردم هم از این ایران چک ها در امان نیستند و حتی بارها شده از دستگاه های خودپرداز اسکناس جعلی دریافت کرده اند.
مردمی که این روزها گرفتار ایران‌چک‌های 50 هزار تومانی تقلبی شده‌اند، می‌گویند که این چک‌پول‌ها را از بانک گرفته‌اند. برخی دیگر از وجود آنها در بین پول‌های خودپرداز می‌گویند.
به نوشته تسنیم,تعداد زیادی از افرادی که هر چند وقت یکبار در دام جاعلان اسکناس و ایران چک تقلبی می افتند با خبرگزاری تسنیم تماس گرفته و خواستار رسیدگی دستگاه های مسوول به ویژه بانک مرکزی هستند.
ترویج ایران‌چک تقلبی درحالی در بازار روی داد که هنوز مدت زیادی از رونمایی چک‌پول‌های آبی‌رنگ 50 هزار تومانی بانک مرکزی نگذشته بود. این چک‌پول‌ها همزمان با ولادت امام رضا(ع) با حضور رئیس جمهور و رئیس‌کل بانک مرکزی در پاستور رونمایی شده بود.
 این وقایع باعث شده فروشنده‌ها و حتی راننده های تاکسی, نمونه ایران‌چک و اسکناس‌های تقلبی را مقابل صندوق خود قرار دهند تا دیگر گرفتار این پول‌های تقلبی یا به‌قول بانک مرکزی "کپی‌های رنگی" نشوند. به همین دلیل برخی از فروشگاه‌ها نمونه اسکناس 10هزار تومانی، ایران‌چک 50 و 100 هزار تومانی تقلبی را مقابل صندوق فروشگاه خود نصب کرده‌اند که هنگام دریافت پول نقد بعد از مطابقت با نمونه جعلی و اطمینان از اصلی بودن آن، پول را از مشتری دریافت کنند.
کپی رنگی اصطلاحی است که یکی از مدیران اسکناسی بانک مرکزی در پاسخ به سؤال مبنی بر اینکه علت افزایش اسکناس‌های 10 هزار تومانی تقلبی در سطح جامعه چیست، به‌کار برد. امیر شکری هنگام پاسخ به این سؤال خبرنگار ما با زیرکی این‌طور جواب می‌دهد که "تاکنون با هیچ مورد جعل اسکناس که در آن ویژگی‌های امنیتی اسکناس شبیه‌سازی شده باشد، برخورد نکرده‌ایم. کپی رنگی از اسکناس که در دست مردم به‌عنوان اسکناس جعلی شناخته می‌شود، جعل محسوب نمی‌شود".
شکری با بیان اینکه از دید بانک مرکزی جعل به‌معنای شبیه‌سازی ویژگی‌های امنیتی اسکناس است، گفت: تاکنون موردی دیده نشده که در آن ویژگی‌های امنیتی اسکناس در آن جعل شده باشد.
وی همچنین در پاسخ به سؤال دیگر  مبنی بر اینکه چرا کپی‌های رنگی اسکناس در کشور وجود دارد، گفت: دلیل این امر را می‌توان در زیاد بودن دستگاه‌های کپی رنگی در کشور دانست که به‌وفور یافت می‌شود.
شکری در همین ارتباط افزود: بانک مرکزی در بخش عرضه تمام تلاش خود را به کار می‌برد تا وجوه ممیزه قابل تشخیص برای اصل بودن اسکناس قرار دهد و در بخش تقاضا هم مردم باید دقت لازم را به خرج داده و وجوه ممیزه را شناسایی کنند تا بتوانند اسکناس اصل را از جعل تشخیص دهند.
البته مردم هم با وجود اطلاع رسانی بانک مرکزی در زمینه‌های ضرایب امنیتی اسکناس و ایران‌چک این اطمینان را دارند که این اسکناس‌ها با توجه به این ضرایب امنیتی امکان جعل ندارند. هرچند از دید بانک مرکزی جعل با تقلبی یا کپی رنگی فرق دارد و اگر از این بانک همین الآن سؤال شود که چرا ایران‌چک 50 هزار تومانی جعلی در بازار وجود دارد می‌گوید "جعل نداریم"! منظور از نداشتن جعل این است که بانک مرکزی منکر وجود پول تقلبی در بازار نمی‌شود ولی برای این بانک جعل مفهوم ندارد و کلمه کاربردی در این خصوص در برج میرداماد کپی رنگی است.
ولی برای مردمی که پولشان را باخته‌اند بازی با کلمات چندان کارساز نیست و فرقی نمی‌کند که بانک مرکزی تأکید کند "اسکناس جعلی نداریم، پول‌های موجود کپی رنگی است"! چراکه برای مردم مهم است که نهاد ناظر بازار پولی نباید فضا را برای تشدید کلاهبرداری فراهم کند، بدتر آنکه این پول‌ها در شعب بانکی هم بین مردم رد و بدل می‌شود.
همان‌طور که در بالا هم اشاره شد در ماه‌های اخیر برخی مردم با اسکناس‌های 10هزار تومانی تقلبی و ایران‌چک‌های 50 هزار تومانی آبی‌رنگ و ایران‌چک 100 هزار تومانی جعلی مواجه شده‌اند؛ این نوع اسکناس با ترفندهای مختلف در بازار افزایش یافته و متأسفانه موجب هدررفت پول برخی از مردم شده است.
افزایش اسکناس‌ها و ایران‌چک‌های جعلی تنها به شهر تهران مربوط نمی‌شود چراکه در سایر شهرها نیز گزارش‌هایی رسیده که بیانگر افزایش رد و بدل شدن این نوع اسکناس تقلبی است آنهم درحالی که در ماه های اخیر چند خبر مختلف از تعدادی از استان های کشور بیرون آمد که باندهای جعل اسکناس دستگیر شده اند.