مسیر توسعه از بنگاه ها عبور می کند
این گزاره ها بیانگر یک واقعیت تلخ در اقتصاد ایران است . اقتصاد ایران با یک دولت بدهکار با بیش از چندصدهزار میلیارد تومان بدهى سر و کار دارد که نقش خود در عمران و توسعه زیرساخت هاى کشور را نیز از دست داده است و تنها با روزمرگى در تلاش براى حفظ وضع موجود است. غول هزینه هاى جارى همانند حقوق و دستمزد چند ده هزار میلیارد تومانى و پرداخت یارانه هاى نقدى و خرید گندم تضمینى از کشاورزان و غیره، همه درآمدهاى مالیاتى و نفتى را در خود مى بلعد و رمقى براى بودجه هاى عمرانى نمى ماند . پایین ماندن قیمت جهانى نفت نیز امکان پوشاندن ناکارآمدى  دولت و در نگاهى کلان تر حاکمیت را سلب کرده است و این چنین است که از بانک جهانى تا برخى موسسات داخلى مستقل و نه وابسته به بودجه دولت همانند موسسه بامداد سرعت رشد اقتصادى ایران را در طى سالهاى بعد در مسیر کاهش مى بینند . 
 
واقعیت این است که خروجى عملکرد این دولت بدهکار هر چه باشد توسعه و رشد اقتصادى پایدار براى ایران نیست و موانع ایجاد شده توسط دولت ها براى اقتصاد ایران در چند دهه گذشته بیشتر از منافع آنها بوده است. جالب آن است که علیرغم این شرایط بسیارى از نخبگان کشور از روشنفکران و اساتید دانشگاه تا اقتصاددانان و روزنامه نگاران، براى توسعه ایران همچنان چشم به صندوقچه دولت دارند تا از چراغ جادوى خود غول توسعه را خارج کند!
 
براى همین شرایط است که ما در موسسه مطالعات اقتصادى بامداد بر خلاف بسیارى از جریانات اقتصادى کشور که یا براى کسب قدرت و یا براى استفاده از اندک منابع باقى مانده از پول نفت و یا اساسا بر اساس نگرش اقتصادى از بالا به پایین شان در مقوله توسعه در ارتباط دور یا نزدیک با دولت قرار دارند ، همواره با حفظ فاصله از دولت و حاکمیت تمرکز خود را بر روى کمک به رشد و پویایی بنگاه هاى اقتصادى و شرکت ها قرار داده ایم و باور داریم اگر روزى قرار باشد ایران پس از چندین دهه دوباره در مسیر توسعه قرار گیرد ، ایجنت هاى توسعه در ایران فقط و فقط شرکت ها خواهند بود، نه یک دولت بدهکار که در خرج یومیه خود مانده است . 
 
در راستاى این باورمان همه تلاشمان این است که با ترجمان تحولات اقتصاد جهانى و اقتصاد ایران و صنایع مختلف از نگاه بنگاه هاى اقتصادى بزرگ و متوسط و حتى کوچک، با مشاوره هاى اجرایی و استراتژیک و نه کلى گویى هاى مرسوم به رشد و پویایی این بنگاه هاى اقتصادى کمک کنیم و باور داریم این جریان غالب دولتیزه شدن تفکرات و رسانه هاى اقتصادى و اقتصاددانان اگر براى آنها نانى داشته باشد، اما براى آینده ایران توسعه و پیشرفت به اومغان نمى آورند. /سیامک قاسمى  / موسسه مطالعاتى بامداد