RSS
امروز پنج شنبه ، ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
آخرین اخبار

ثبت نام وام مستاجران چگونه است؟

فروش بیشتر برای فروشندگان، بازگشت وجه برای خریداران از طریق "طرح ماندگار" بانک رفاه کارگران

پیام مدیرعامل بیمه تجارت‌نو به مناسبت سالروز تاسیس شرکت

امضاء تفاهم‌نامه همکاری بانک مسکن و بیمه مرکزی

معاملات بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد

غافلگیرکننده؛ مدیریت پرسپولیس به شهرداری تهران رسید

تشریح برنامه راهبردی بیمه ایران

آیا تابستان ۱۴۰۳ با شوک تورمی آغاز می‌شود؟

طرح «زوج و فرد» حذف شد؟

سناریو‌های پیش‌روی مستاجران در سال ۱۴۰۳

قیمت‌ جهانی غذا در سال ۲۰۲۴ به پایین ترین حد می رسد

جهان ثروتمند ۵۰۰ میلیارد دلار «بدهی اخلاقی» به کشورهای فقیر دارد

فعلاً بازار سهام توان آغاز روند صعودی ندارد

روزگار سخت حقوق بگیران

این حساب ها تجاری محسوب می شود

یورو رکورد زد

پرویزیان از بانک پارسیان خداحافظی کرد/ جواد شکرخواه سرپرست شد

عرضه صکوک مرابحه ۲۰۰ میلیارد تومانی

فصل شگفت‌انگیز بیمه‌های مسئولیت بیمه پارسیان با تسهیلات و طرح‌های متنوع

دستور دادستانی لرستان درباره رفع توقیف وسایل نقلیه فاقد بیمه شخص ثالث

افزایش دوبرابری سقف تراکنش غیرحضوری در شبکه بانکی

آغاز پذیره‌نویسی چهارمین صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات

تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

دهن‌کجی به اصول معماری از سوی بانک‌های تجارت و ملت

کم‌ اثرترین کار رئیس کل بانک مرکزی

برای کاهش اقتصاد سیاه با بیکاری بجنگیم

حجم ۶ تا ۳۰ درصدی اقتصاد زیرزمینی در ایران

۱۶:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۹کد خبر: 317795
ایستانیوز:مهم ترین اثر نامطلوب اقتصادی غیررسمی، زیر سوال بردن اقتصاد حقیقی و کوچک نمایی اقتصاد در آیینه آمار است که می تواند قدرت پیش بینی و برنامه ریزی را از سیاستگذاران سلب کند. نکته دیگر، کوچک تر شدن پایه مالیاتی و کاهش درآمدهای مالیاتی دولت است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)،اقتصاد سایه، اقتصاد زیرزمینی، اقتصادپنهان و سیاه از دیگر اسامی اقتصاد غیررسمی است. اقتصادی که خارج از چارچوب های قانون عمل می کند. ویژگی اصلی اقتصاد غیررسمی، عدم ثبت آن در حساب های رسمی است و پدیده هایی مثل فرار مالیاتی و قاچاق از مصادیق آن است. توسعه اقتصاد غیررسمی، منشا مشکلات بسیاری برای کشورهاست. مهم ترین اثر نامطلوب اقتصادی غیررسمی، زیر سوال بردن اقتصاد حقیقی  و کوچک نمایی اقتصاد در آیینه آمار است که می تواند قدرت پیش بینی و برنامه ریزی را از سیاستگذاران سلب کند. نکته دیگر، کوچک تر شدن پایه مالیاتی و کاهش درآمدهای مالیاتی دولت است.
 
تا امروز، تلاش های بسیاری برای تخمین اقتصاد غیررسمی در کشورهای مختلف انجام شده است. یک بررسی در سال 2000 ناشن داد اقتصادغیررسمی در مصر و تایلند نزدیک به 75 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشورها را تشکیل می دهد و این رقم در آمریکای لاتین 25 تا 35 درصد است. یک بررسی دیگر در سال 2003 نشان داد اقتصاد غیررسمی در ایتالیا، معادل 25 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است.
 
این بررسی ها در ایران هم انجام شده است. برای اولین بار، در سال 1369، یک بررسی نشان داد حجم اقتصاد زیرزمیین ایران در سال 1365، معادل 8.32 درصد از درآمد اقتصادی رسمی بوده است. هم چنین در سال 1376، یک بررسی دیگر حجم اقتصاد غیررسمی ایران را 18 تا 36 درصد اقتصاد رسمی برآورد کرد. یک بررسی دیگر در سال 1380 اعلام کرد  حجم اقتصاد زیرزمینی ایران از 9.6 درصدِ اقتصاد رسمی در سال 1356، به 17.22 درصد در سال 1378 رسیده است.
 
پژوهشگران در تازه ترین بررسی حجم اقتصاد غیررسمی از سال 55 تا 95، از روش منطق فازی استفاده کردند. در این روش از سه متغیر که اثرگذاری آن ها بر حجم اقتصاد غیررسمی در مطالعات تجربی بین المللی ثابت شده استفاده شده است. بررسی سه متغیر بیکاری، شاخص مقررات دولت و نرخ موثر مالیاتی  از سال 55 تا 95 نشان می دهد حجم اقتصاد غیررسمی در این سال ها از 6 تا 30 درصد در نوسان بوده و در این دوره به طور میانگین معادل 17.4 درصد از تولید ناخالص داخلی بوده است. درواقع بیشترین اندازه اقتصاد غیررسمی مربوط به سال 95 و کمترین آن مربوط به سال 56 بوده است.
 
پژوهشگران در نتیجه گیری اعلام کردند شوک وارد شده از ناحیه اشتغال و افزایش نرخ بیکاری و هم چنین چارچوب های مالیاتی بهبود نیافته به فعالیت های غیررسمی در اقتصاد دامن زده است و اگر دولت برای کاهش وابستگی بودجه عمومی به درآمدهای نفتی برنامه ریزی کرده، باید با کاهش نرخ بیکاری از ورود نیروی کار به بخش های غیررسمی جلوگیری کند.  

خبرهای مرتبط:



» ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *