RSS
امروز شنبه ، ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
آخرین اخبار

مولدسازی مبهم سرخابی‌ها

نرخ سود بین‌بانکی صعودی شد

روش دریافت وام ۲۰۰ میلیونی میعاد بانک سینا

سقوط طبقه پردرآمد به متوسط و متوسط به فقیر

بیمه تعاون مبنای تحول در صنعت بیمه

دلیل افزایش عجیب قیمت طلا مشخص شد

بیمه آتش سوزی را با تخفیف ۴۵ درصدی از بیمه ملت بخرید

افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی از ماه آینده اعمال می‌شود

مشکل تعطیلی پنجشنبه‌

روز سرنوشت‌ساز بیت کوین

طلا بازهم گران شد

تزریق ۲۰۳ همتی پول به بانک ها

سه خبر خوب برای تولید کنندگان

تولید، شرط اقتصادی مقاوم در برابر تکانه‌ها

اولین جلسه شورایعالی بیمه در سال ۱۴۰۳ برگزار شد

یارانه دهک های چهارم تا نهم واریز شد

چاپ ایران چک ۵۰۰ هزار تومانی تکذیب شد

«دستورالعمل اعتبار اسنادی داخلی‏-ریالی» به شبکه بانکی ابلاغ شد

زمان حراج بعدی شمش طلا اعلام شد

اهتمام بانک کشاورزی به حمایت از زنجیره های تامین، با ارائه پلتفرم ها و ابزارهای مالی تعهدی

رمز موفقیت بیمه ما در ۱۴۰۲

چگونه از موبایل به جای کارت بانکی استفاده کنیم؟

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

شاخص فلاکت رکورد ۱۰ ساله را شکست

بازی باخت- باخت سرخابی‌ها با بانک ها

در پی ادعای عمل نکردن به تعهدات؛

بانک ملت ادعای جایگاهداران سوخت را تکذیب کرد

۹:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۶کد خبر: 234916
ایستانیوز:معاون مدیرعامل بانک ملت: بانک ملت عضو سامانه شاپرک است و بر اساس الزامات این سامانه مکلف است تمامی وجوه دریافتی از طریق دستگاههای کارت خوان را در موعد مقرر تسویه حساب کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی(ایستانیوز)، بهمن اسکندری با بیان اینکه ادعای مطرح شده در باره پرداخت نشدن وجوه حاصل از فروش سوخت در جایگاهها کذب محض است، افزود: بانک ملت از سال 83 بر اساس توافقات انجام شده مکلف شد تا وجوه حاصل از فروش سوخت را از طریق سه فرآیند آنلاین شتابی ، کیف پول و از طریق پی استیشن ها دریافت کند و در حال حاضر نیز این بانک بر اساس تعهدات خود به همین شیوه عمل می کند.
 
وی با بیان اینکه تا هفته گذشته بر اساس فراِیند سیستم شایرک درهر24 ساعت دست کم 6 بار وجوه دریافتی به وسیله کارت خوان های بانک ملت در جایگاه ها به حساب جایگاه داران واریز می شده گفت : از چند روز قبل و براساس تصمیم بانک مرکزی وبا هدف مسائل امنیتی ،این پرداخت ها درهر 24 ساعت یکبار انجام می شودواگر جایگاه داران به این مسئله اعتراضی دارند باید موضوع را از طریق بانک مرکزی یا وزرات نفت پیگیری کنند.
 
معاون بانک ملت در خصوص ادعای مطرح شده از سوی رئیس اتحادیه جایگاه داران سوخت مبنی بر اینکه قرار بوده بانک ملت به ازای هر تراکنش 20 ریال به جایگاه داران بعنوان کارمزد پرداخت کند، گفت : در ابتدای اجرای این طرح با هدف تشویق جایگاه داران برای ترغیب مردم به استفاده از کیف پول و پرداخت آنلاین، بانک ملت تصمیم گرفت تا به صورت تشویقی به ازای هر تراکنش مبلغ 20 ریال به جایگاه داران پرداخت کند که این مسئله پس از ملغی شدن استفاده از کیف پول عملاً کنار گذاشته شد .
 
وی افزود: بانک ملت هیچ تعهدی نسبت به پرداخت این وجوه نداشته و ندارد و صرفا این اقدام اختیاری و با هدف تشویق جایگاه داران انجام شده است.
 
 اسکندری اثرات اجرای این طرح را بسیار مفید اعلام کرد و افزود: کاهش نقدینگی در جایگاهها و ایجاد امنیت ، افزایش تسریع در تسویه حساب ، جلوگیری از آلودگی ناشی از تبادل اسکناس ، شفافیت مالی ، سرعت عمل در خرید سوخت و مدیریت وجوه از دستاوردهای اجرای این طرح است .
 
معاون مدیرعامل بانک ملت افزود: در حال حاضر 3200 جایگاه سوخت در سراسر کشور به تجهیزات بانکداری الکترونیک بانک ملت مجهز شده اند و این بانک سرمایه گذاری قابل توجهی با نگاه ملی در این زمینه انجام داده است و هیچ منافع مادی هم برای بانک نداشته است .
 
اسکندری ورود بانک ملت به این عرصه را با هدف ایجاد رفاه برای شهروندان و بر اساس آینده نگری مدیریت بانک ملت و مدیران وزارت نفت اعلام کرد و افزود: هم اکنون نیز سیستم مدیریت گازوئیل بر اساس پیمایش با همکاری بانک ملت در حال اجراست.

خبرهای مرتبط:



» ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *